De dikte van de kunststof plaat is de belangrijkste factor bij de keuze voor een machine. De dikte is onder andere bepalend voor de hoeveelheid voorverwarming van de plaat. Hoe dikker, des te meer verwarmings-vermogen nodig is. Daarnaast bepaalt de plaatdikte ook de dikte van de las en daarmee de hoeveelheid toegevoegde lasdraad. In vaktaal, de hoeveelheid extrudaat. Ook hier, dikker is meer en betekent een zwaardere machine. Letterlijk en figuurlijk.
Het soort kunststof
Het soort kunststof is ook bepalend. 95% van alle kunststof toepassingen is met Polyteen (PE) en Polypropyleen (PP). Nagenoeg alle lasextruders zijn geschikt om deze kunststoffen te kunnen lassen.
Naast PP en PE is er ook nog een aantal andere, minder vaak, gebruikte kunststoffen. Bijvoorbeeld LLDPE. Om die materialen te kunnen lassen zijn speciale, vaak wat kostbaardere machines, nodig. Bijvoorbeeld de Drader Injectieweld. Zie hier welke kunststoffen wij aanbieden.
Normen en richtlijnen
Een laatste bepalende factor zijn de normen en richtlijnen. Opdrachtgevers kunnen verlangen dat uw laswerk gedaan wordt conform de geldende normen en richtlijnen. Bijvoorbeeld de Duitse DVS 2212 norm. Naast een gecertificeerde opleiding voor de persoon die het laswerk verricht moet ook de machine aan de betreffende standaarden voldoen.
De norm vereist dat de temperatuur van de voorverwarming en de die van het extrudaat afzonderlijk en digitaal te regelen zijn. De voorverwarming moet namelijk hoger zijn dan het extrudaat (zie de lastabellen). Analoge machines hebben die functionaliteit meestal niet en voldoen daarom niet aan de richtlijnen.
Twee veel gestelde vragen
Waarom altijd een hand föhn nodig?
Een hand föhn hebt u nodig om de platen vooraf op een aantal punten te hechten. Om daarmee het materiaal op de juiste plek te houden en om kromtrekken te voorkomen. Iets wat met een extruder niet kan.
Is schoonmaken na het lassen nodig?
Als u PE en PP last hoeft u de machine niet helemaal schoon te maken van binnen. Die materialen laten zich weer goed verwarmen nadat de machine is afgekoeld. We hebben hieronder nog wel een tip hoe u een ‘zwetend mondstuk’ kan voorkomen.
Gaat u materiaal als PVC en PVDF lassen dan is schoonmaken wel noodzakelijk. Deze materialen kunnen na het uitharden in de machine niet zodanig meer worden verwarmd dat u ver kan lassen. Uw machine is in dat geval vastgelopen met moet professioneel worden gereinigd.
Tip: voorkomende van zwetende mondstukken
Ooit van zwetende mondstukken gehoord? Een zwetend mondstuk ontstaat wanneer u na het lassen het laatste stuk PE of PP materiaal in het mondstuk laat zitten en wat vervolgens uithard. De machine kan harde stuk dat bij een volgende lassessie niet verwarmen en drukt dat met wat kracht uit het mondstuk. Wat vaak gebeurt is dat het mondstuk van de machine wordt gedrukt en dat de afdichting beschadigt. Gevolg is dat er warmte en materiaal aan de zijkant van het mondstuk kunnen ontsnappen.
Het is eenvoudig te voorkomen door aan het einde van het lassen een stukje extrudaat uit de machine te draaien, de machine vervolgens uit te zetten en na 5 minuten het wat uitgeharde stuk kunststof uit het mondstuk te trekken.