Kunststof platen lassen

Toepassingen van kunststof platen lassen

De industriële toepassing van kunststof groeit in een stevig tempo. De kwaliteit van de kunststoffen is de laatste jaren sterk toegenomen.

Je ziet dat steeds meer producenten en afnemers kunststof inzetten voor hun toepassingen. Voor de opslag van chemicaliën, brandstoftanks, filterinstallaties, watertanks, rompen voor boten, lekbakken onder chemisch installaties, zwembaden, skids (kast/bemonstering/pompkasten, doseerkasten), galvano tanks en nog veel meer.

Ook zie je steeds meer ronde tanks voor de opslag van water, chemicaliën, zuren, brandstoffen en voor viskweekbakken. Rond zwemt nou eenmaal lekkerder dan elke keer in een hoek uitkomen. Kunststof is daarmee een volwaardig vervanger voor staal, beton en polyester.

De voor- en nadelen van kunststof ten opzichte van staal en beton

Voordelen van kunststof

Het is niet voor niets dat kunststof zoveel toepassingen kent:

 • Het gaat 10 tot 100 keer langer mee en beschadigt minder snel.
 • Het is veel lichter dan beton of staal.
 • Het is 4 tot 6 keer goedkoper te verwerken dan staal of beton.
 • Het geleidt niet en heeft een betere chemische resistentie.
 • Het oxideert niet en heeft daardoor minder onderhoud nodig.

Nadelen van kunststof

Uiteraard kent kunststof ook nadelen in vergelijking met beton of staal:

 • Het materiaal is zachter.
 • Het kan niet tegen hogere temperaturen (>80 graden).
 • Het zet meer uit/krimpt bij temperatuurswisselingen.

Soorten kunststof

De meest gebruikte thermoplastische kunststoffen zijn Polyetheen (voorheen Polyethyleen of PE) en Polypropyleen (PP)

Meer over de soorten kunststoffen, de eigenschappen, kleuren en kwaliteitsverschillen vind u op onze speciale pagina over PP en PE.

Het lassen van platen

Platen zijn op meerdere manieren te lassen. Onder andere middels draadlassen met een heteluchtföhn, extrusielassen en lassen met een stomplasbank.

Draadlassen met heteluchtföhn

Draadlassen wordt ook wel hetelucht-, heetgas- of snellassen genoemd. Met behulp van een handföhn en een losse draad worden de platen gelast.

Heteluchtlassen kan tot een maximale plaatdikte van 5 tot 8 mm. De hoeveelheid kunststof die de föhn kan aanbrengen voor de las is 0,2 kg kunststof per uur. De lassnelheid is ongeveer 15-20 cm per minuut. Dat maakt de heteluchtlasföhn minder geschikt voor grootschalige toepassingen.

De investering in een handföhn is gering. Het is een lichte, handzame kunststoflasmachine. Ideaal voor kleinere ruimtes en om dikkere platen te kunnen hechten om ze daarna met een zwaardere lasextruder definitief te lassen.

Extrusielassen

Bij extrusielassen combineren extrusielasmachines het voorverwarmen en toevoeren van lasmateriaal in één geautomatiseerde handeling. In tegenstelling tot de heteluchthandlasföhn waar je gebruik maakt van een losse lasdraad die je handmatig toevoert.

Met extrusielassen kun je platen lassen tot een dikte van 60 mm. De lasextruders hebben ook een hogere lassnelheid. Lassen van 20 tot 40 cm per minuut zijn prima haalbaar.

Diktes tot 60 mm vragen ook om een veel hogere toevoer van het toevoegmateriaal. Extrusielasapparaten kunnen 0,5 kg tot 12 kg kunststof per uur toevoegen.

Extrusielassen is ideaal voor grote projecten en producten waar veel en kwalitatief hoogwaardig laswerk gevraagd wordt. Naast de lassnelheid zien de lassen er ook nog eens veel beter en mooier uit.

De aanschafprijs van een lasextruder is hoger dan van een handlasföhn. Maar die hogere prijs laat zich door de hogere lassnelheid vaak snel terugverdienen. Met een lasextruder kunt u één keer de juiste las leggen en is stapelen (zoals bij de handföhn) niet meer nodig.

Machines voor het lassen van kunststof platen

De machines voor het lassen van kunststofplaten zijn er dus in de vorm van hand föhns, lasextruders en stomplasbanken.

Bij de hand föhn is het belangrijk dat:

 • De föhn minimaal tussen de 40 en 60 liter hete lucht levert.
 • De lastemperatuur digitaal in te stellen is.
 • Dat deze een constante lastemperatuur tussen de 180 en 400 0C

Als u een lasextruder aanschaft, dan is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 • De luchttoevoer moet minimaal 200 tot 400 liter per minuut zijn.
 • De geometrie van de worm. Dat is de zogeheten interne mixer. Die maalt en verwarmt het extrudaat. Dat moet een homogeen verwarmde massa zijn.
 • Aparte regelaars voor de heleluchtvoorverwarming van het plaatmateriaal en een aparte regelaar voor het extrudaat. Deze temperaturen zijn namelijk verschillend. De voorverwarming is hoger dan het extrudaat. Zie onze lastabel.
 • Het liefst met de mogelijkheid om de temperatuur digitaal in te stellen en uit te lezen. Dit is vele malen nauwkeuriger dan analoog.
 • Traploos instelbare uitvoer van het extrudaat. Daarmee kunt u de lassnelheid zelf bepalen.
 • Handzaamheid. Het gewicht en de balans van de machine zijn belangrijk wanneer u of uw collega’s er langere tijd achtereen mee werken.

De tips/missers en het zeker weten

Tips en missers
Het lassen van kunststoffen is vakwerk. Ondanks een goede lasopleiding en laservaring kan er in de praktijk nog wel eens wat misgaan. De fouten die we regelmatig zien, hebben we voor u op een rij gezet zodat u en uw collega’s ze niet meer hoeven te maken. Lees ze hier.

Zeker weten
We adviseren om na het lassen altijd het laswerk goed te controleren en te testen. Lees er hier meer over.

Lasopleidingen

Bij het lassen van kunststof komt veel kijken. Een goede lasopleiding is een belangrijke basis voor hoogstaand laswerk én kostenbesparingen. Want de financiële kant van sneller en beter lassen wordt vaak vergeten. Goede en ervaren kunststoflassers leveren meer werk af met minder fouten.

In een goede lasopleiding komen minimaal onderwerpen als materialenkennis, lastechnieken, machines en toebehoren, fouten voorkomen en beoordelen van het laswerk aan bod.

Bekijk onze lasopleidingen eens en zie wat er nog meer aan bod komt. Daar leest u ook over de certificeerde opleidingen. Steeds meer opdrachtgevers verlangen die van u.

Opleiding voor lasser
Lasopleidingen

Lasapparatuur vraag om jaarlijkse aandacht

Nog wat tips om uw lasmachines in optimale conditie te houden en te zorgen dat het laswerk van hoge kwaliteit is. Laat uw lasextruder daarom elk jaar onderhouden en kalibreren. In het gebruik kunnen verschillen ontstaan tussen de temperaturen op de display en de werkelijkheid. U heeft hierboven kunnen lezen wat dat doet met de kwaliteit van de las. Op onze pagina over service en onderhoud gaan we hier uitgebreid op in.

open-book-white

De juiste machine

Met deze informatie in het achterhoofd is het kiezen van de juiste lasextruder of hetelucht fohn een stuk eenvoudiger geworden. We zijn benieuwd welke van de machines het beste bij u en uw projecten past.

Ons complete assortiment lasextruders of hetelucht föhns vindt u via de knop.

Bel gerust voor advies of een demonstratie. Ook bij u op locatie. Wij zijn bereikbaar op [email protected] en +31 343 – 444055