Kunststof lassen

Het lassen van kunststoffen

Het lassen van kunststoffen is een volledig ander proces dan lassen van metalen. Bij kunststof worden beide delen letterlijk verbonden. Door verwarming gaan de moleculen van beide delen een nieuwe verbinding aan. Eén verbinding die, mits op de juiste wijze uitgevoerd, net zo sterk is als het originele product.

Kunststoffen

Er zijn meerdere typen kunststof die geschikt zijn voor het lassen van kunststof. U kunt:

  • PE lassen (Polyethyleen)
  • PP lassen (Polypropyleen)
  • PVC lassen (Polyvinylchloride)

Het lassen van Polyetheen (PE) en Polypropyleen (PP) met hetelucht en lasextruder en in de Infra met lasspiegels wordt als de meest gebruikte lastechnieken gezien in de kunststoffen. Deze technieken worden ondertussen al een lange tijd gebruikt en werken heel erg goed.

Meer over de materialen leest u in ons blog

Plastic pyramide

Verwarmingsfasen

Als het gaat om de temperatuur van uw kunststof (plastic) dan zijn er vier stadia waarin het product kan verkeren:

  • De vaste fase – onverwarmde fase – koude fase
  • De elastische fase – de fase waarin het materiaal zacht genoeg is om te buigen
  • De plastische / weke fase – Fase waarin de kunststof plastisch is . de juiste temperatuur heeft om te lassen. De vanderwaalsbinding krachten worden opgeheven en de kunststof kan nieuwe verbindingen aangaan.
  • De verbrandingsfase – de fase waarin de temperatuur te hoog is en het materiaal begint te verbranden. In deze verbrandingsfase krijgen we een zeer harde brose las. De las breekt midden door de las. Dit is dus een slechte las.

Temperatuur

Het soort kunststof bepaalt de optimale lastemperatuur. Bijvoorbeeld polyetheen wordt bij extruder- en spiegellassen opgewarmd tot 210 graden Celsius. Alle lastemperaturen hebben we hier voor u op een rij gezet.

Gereedschap

Ons productaanbod

Voor het lassen hebben we een heel uitgebreid assortiment machines en toebehoren. Van lasextruders, hetelucht lasföhns, spiegellasapparatuur tot aan testapparatuur en onderdelen.

Mocht u vragen hebben over een of meerdere producten of over kunststof lassen in het algemeen, neem dan vrijblijvend met ons contact op!

Kwaliteit – stuk voor stuk A-merken

Al onze producten, zowel onze lasapparatuur als onze kunststof en gereedschappen bij het lassen, zijn met zorg geselecteerd. Wij vertegenwoordigen onze leveranciers al tientallen jaren en kennen onze producten door en door. Hierdoor staan we garant voor de kwaliteit van de apparatuur. Welke producten u ook kiest uit ons assortiment. Bij Almond Techniek bent u er zeker van dat u kiest voor kwalitatief hoogstaande producten voor kunststoflassen.

Herz_jubilaums icon

Vrijblijvend advies en demonstraties

Onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van ons assortiment kunststoflassen, is het specialistische advies. Twijfelt u welke producten geschikt zijn in uw specifieke situatie?

Aarzel niet en neem contact met ons op.

Wij staan u graag te woord. Kunststoflassen kent voor ons geen geheimen en wij delen onze kennis graag met u. Ook komen we graag en geheel vrijblijvend bij u langs voor een demonstratie van de verschillende apparatuur.

Op onze contactpagina vindt u onze gegevens.

Lasopleidingen

Heeft u nog geen ervaring met het lassen van kunststof? Of een nieuwe collega die het vak nog moet leren. Ook dan helpen we u graag verder met een van onze lasopleidingen.

We hebben verschillende één of meerdaagse opleidingen om te leren kunststof lassen.  Desgewenst met een DVS certificaat. Bekijk hier ons aanbod.

Werknemers aan het werk