Kunststof lassen

Samenvoegen van kunststof met een kunststof lasapparaat

Waar lassen meestal geassocieerd wordt met metalen, wordt ook kunststof veelvuldig blootgesteld aan dit proces. Door twee kunststof onderdelen zó te verwarmen dat de kunststofmoleculen in de plastische fase komen en een compleet nieuwe verbinding aangaan, creëert u een las dat minstens net zo sterk is als het originele product.

Kunststof lassen: wat is dat precies?

Twee kunststof objecten samenvoegen tot één geheel. Dat is kunststof lassen in een notendop. Met behulp van een speciaal kunststof lasapparaat verwarmt u de kunststoffen zodanig dat ze bewegelijk en plastisch worden, waarna u de moleculen samenvoegt en laat afkoelen. Is dit gebeurd? Dan heeft u twee producten aan elkaar verbonden, zonder dat hier ook maar één druppeltje lijm aan te pas is gekomen.

Lasmachines

Kunststof of plastic lassen: wanneer is dat handig?

In welke situaties u zou kiezen voor het samenvoegen van kunststof met een lasapparaat voor kunststof? Simpel gezegd is dat als lijm of andere verbindingsproducten niet voldoende stevigheid bieden. Dit is bijvoorbeeld zo bij het verbinden van dakafdekkingen, reclamebanners, kunststof vloeren of zeilen. Maar ook in de laagbouw, tunnelbouw, op stortplaatsen en bij de bouw van apparaten en containers wordt kunststof lassen veelvuldig toegepast.

Welke soorten kunststof zijn geschikt voor lassen?

Kunststof is een verzamelterm van allerlei soorten materialen. En niet alle soorten kunststof zijn te verbinden met een lasapparaat. U kunt onder andere wel:

  • Polyethyleen lassen (PE)
  • Polypropyleen lassen (PP)
  • Polyvinylchloride lassen (PVC)

PE is NIET aan PP te lassen. Het zijn totaal verschillende polymeren met elk hun eigen moleculaire samenstelling. PE C2H4 en PP = C3H6. De moleculen gaan nieuwe moleculaire verbindingen aan. Dat kan alleen maar met dezelfde Thermoplast. PE100 met PE100; HDPE met HDPE; PPH met PPH; PPC met PPC; PPR met PPR, r-HDPE recyclede is zeer slecht lasbaar gerecyclede

Gereedschap

Verbinden kunststof of plastic: welk lasapparaat is geschikt?

Er bestaan verschillende soorten kunststof lasapparaten. En uitzoeken welk apparaat geschikt is voor uw klus, dat kan dan ook best moeilijk zijn. Waar u bijvoorbeeld voor kleine onderdelen geholpen bent met handlasapparatuur, heeft u voor het écht zware werk lasextruders nodig. En waar u voor het lassen van kunststof platen een stomplasmachine nodig heeft, is een spiegellasmachine juist geschikt voor het verbinden van buizen. Bij Almond Techniek vindt u voor elk type klus een geschikt lasapparaat.

Temperatuur van het kunststof: de verschillende fases

Gaat u aan de slag met het samenvoegen van kunststof met een lasapparaat? Goed om te weten is: het kunststof kan in vier stadia verkeren:

  • De vaste fase, ofwel de onverwarmde of koude fase. Dit is de status waarin uw object verkeert vóór het lassen.
  • De elastische fase. Hierin is het materiaal zacht genoeg om te buigen.
  • De plastische/weke fase. Dit is hét ideale moment om te gaan lassen. Het object is plastisch en warm genoeg om nieuwe verbindingen aan te gaan.
  • De verbrandingsfase. In deze fase is de temperatuur zo hoog, dat het materiaal begint te verbranden. Dit resulteert in een zeer harde, broze las en dit moet u dus zien te vermijden.

Op welke temperatuur u moet lassen, dat is afhankelijk van het soort kunststof waarmee u werkt. Alles wat u moet weten over lastemperaturen leest u hier.

Plastic lassen piramide
Dohle exon

Ons productaanbod: kies het kunststof lasapparaat dat past bij uw klus

Eén ding is zeker als u aan de slag gaat met het lassen van kunststof: hét lasapparaat dat geschikt is voor uw klus vindt u bij Almond Techniek. We hebben een breed assortiment en voor ieder wat wils. Van lasextruders en heteluchtlasföhns tot aan spiegellasapparatuur en testapparatuur.

 

Heeft u vragen over onze producten of ontvangt u graag vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op; we helpen u graag!

A-merken: producten die jarenlang meegaan

Al onze producten – zowel onze lasapparatuur voor kunststoffen als onze gereedschap voor het lassen – zijn met zorg geselecteerd. Met onze leveranciers werken we al tientallen jaren samen en we kennen onze producten door en door. Voor u fijn: zo weet u zeker dat u profiteert van het allerbeste resultaat én dat uw producten jarenlang meegaan.

Ontvang vrijblijvend advies en een demonstratie

Wilt u kunststof of plastic lassen? Maar twijfelt u welk lasapparaat het meest geschikt is in uw situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op! Dankzij onze kennis van het vak én jarenlange ervaring, profiteert u van het allerbeste advies.
Als u wilt, komen we zelfs vrijblijvend bij u langs om de verschillende apparatuur te demonstreren. Zo kunt u zélf ervaren welk apparaat bij u en uw werkzaamheden past.

Leren lassen? Volg een lasopleiding

Heeft u nog geen ervaring met het samenvoegen van kunststof of plastic met een lasapparaat? Of heeft u een nieuwe collega die staat te springen de fijne kneepjes van het vak te leren? Bij Almond Techniek kunt u ook terecht voor lasopleidingen!

U heeft keuze uit diverse één- of meerdaagse opleidingen waarbij u leert kunststof lassen. Superinteressant en dé kans om een DVS-certificaat te verdienen. Ontdek hier welke lasopleiding bij u past.

Werknemers aan het werk

Meestgestelde vragen over Kunststof lassen

Wat is kunststof lassen?

Kunststof lassen is het proces waarbij twee kunststof onderdelen worden samengevoegd door ze te verhitten tot de plastische fase, waarna ze een sterke verbinding vormen bij het afkoelen.

Wanneer is kunststof lassen handig?

Kunststof lassen is voordelig wanneer traditionele verbindingsmethoden zoals lijmen niet voldoende stevigheid bieden. Het wordt vaak gebruikt voor het verbinden van dakafdekkingen, reclamebanners, kunststof vloeren, zeilen, in bouwprojecten en bij de constructie van apparaten en containers.

Welke soorten kunststof zijn geschikt voor lassen?

Kunststoffen zoals polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyvinylchloride (PVC) zijn geschikt voor lassen. Het is belangrijk op te merken dat PE niet met PP gelast kan worden, omdat ze verschillende moleculaire samenstellingen hebben.

Kan je kunststof lassen?

Ja, kunststof lassen is een techniek die kan worden geleerd en toegepast door mensen die de juiste training en ervaring hebben. Het vereist kennis van de verschillende soorten kunststoffen, de juiste lasapparatuur en technieken om een sterke en duurzame verbinding te bereiken. Met de juiste voorbereiding en praktijk kunnen mensen kunststof met succes lassen voor diverse toepassingen.