Stuiklasmachine

Stuiklasmachine: voor het lassen van kunststof buizen

Wilt u kunststof buizen lassen, dan is een stuiklasmachine hét hulpmiddel dat u nodig heeft. Dit apparaat weet de buizen zodanig te verwarmen, dat ze plastisch worden en zich met elkaar verbinden.

Wat is een stuiklasmachine precies?

Een stuiklasmachine – ook wel spiegellasmachine genoemd – gebruikt u dus om kunststof buizen aan elkaar vast te maken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit iets anders dan een stomplasmachine. Stomplassen staat namelijk voor het verbinden van kunststof platen, in plaats van buizen.

Tecnodue TE serie lasspiegel met kist

Stuiklassen: hoe werkt dat?

Hoe stuiklassen dan precies in zijn werk gaat? Grofweg bestaat dit proces uit zeven stappen:

  1. U plaatst de kunststof buizen die u met elkaar wilt verbinden in het apparaat.
  2. Daartussenin zet u een speciale schaaf, die de buizen vlak schaaft.
  3. U zorgt ervoor dat de buizen helemaal schoon en ontvet zijn.
  4. U haalt de schaaf ertussenuit en plaatst nu een lasspiegel – oftewel: een soort warme schijf, die aan beide kanten heet is – in het apparaat.
  5. De lasspiegel verwarmt de buizen.
  6. Op het moment dat de buizen zodanig zijn opgewarmd dat ze plastisch zijn, haalt u de lasspiegel uit de machine.
  7. Door de buizen tegen elkaar aan te persen, gaan de moleculen nieuwe verbindingen aan met elkaar. Zodra het kunststof is afgekoeld, zitten de buizen op een stevige manier aan elkaar vast.

De voordelen van een stuiklasapparaat

Stuiklassen is een effectieve en fijne manier om kunststof buizen met elkaar te verbinden. Want niet alleen biedt het veel stevigheid, ook is het erg milieuvriendelijk. Er komen namelijk geen tot nauwelijks schadelijke dampen vrij. Daarbij prettig: om te stuiklassen heeft u geen extra hulp- of lasmiddelen nodig, zoals lijm of een lasdraad. Wel zo makkelijk.

Wat is de juiste lastemperatuur?

Gaat u buizen lassen, dan is nauwkeurigheid betreft de temperatuur vereist. Want is de temperatuur te laag, dan is het kunststof nog niet zacht genoeg om ze goed samen te voegen tot één geheel. Maar zijn de buizen juist te warm, dan verbranden ze en dat maakt de las erg breekbaar. Kortom: het is van belang dat u de lasspiegel op het juiste moment uit het apparaat verwijdert. Wat de ideale lastemperatuur is, dat ontdekt u hier.

Koop de gewenste stuiklasmachine bij Almond Techniek

Bij Almond Techniek koopt u dé stuiklasmachine die past bij uw wensen en klus. Of u nu buizen wil lassen in de werkplaats, in de infra óf dat u een installateur bent: ons aanbod is breed en we hebben voor ieder wat wils.

Heeft u een vraag over onze producten? Of krijgt u graag hulp bij het maken van de juiste keuze? Twijfel niet om contact met ons op te nemen! Onze specialisten weten alles over stuiklasmachines en helpen u graag verder.

Cursus buizen lassen: leer alles over stuiklassen

Heeft u nog geen of weinig ervaring met het lassen van buizen? Almond Techniek biedt diverse, leerzame lasopleidingen aan. In zo’n cursus leert u alles over stuiklasmachines én u gaat er zelf mee aan de slag. Iets voor u? Ontdek ons cursusaanbod en schrijf u direct in!