Process Heating

Door middel van process heating, ook wel luchtverwarming of luchtverhitting genoemd, kan een productieproces worden versneld. De hete lucht kan zowel gebruikt worden voor productverwarming, voor krimp, als voor het versnellen van het droogprocessen van het product. 

Andere toepassingen van process heating zijn:

– Ontsteken

– Steriliseren

– Vormen

– Verbinden

– Lamineren

– Pasteuriseren

– Drogen

Voorbeelden van process heating

Process Heating wordt voor verschillende processen binnen de industriële sector gebruikt. De lucht kan worden opgewarmd tot 650°C. In bijzondere gevallen ook tot 650°C. Ieder industrieel proces heeft zijn eigen temperatuur nodig waarop het productieproces kan worden versneld of verbeterd. Eigenlijk is er geen productieproces te noemen wat geen profijt heeft van Process Heating. Het komt regelmatig voor dat een bedrijf ons benadert om met ons samen na te denken over de best mogelijke manier om Process Heating in te zetten voor het versnellen of verbeteren van het industriële proces binnen dat bedrijf.

Voorbeelden van onze klanten die process heating inzetten

Omdat de toepassingsmogelijkheden van process heating zo groot is, hebben wij alle veel verschillende klanten gehad waarvoor wij luchtverhitters hebben geleverd. Enkele voorbeelden van onze klanten zijn:

Voorbeeld 1: Sealen van doppen op flessen.

Een schroefdop wordt op een flesje gekrompen. Afhankelijk van de productiesnelheid wordt de temperatuur afgeregeld. Gemiddeld is de temperatuur voor deze toepassing 300°C.

Voorbeeld 2: Drogen van inkt op producten.

Door met hetelucht aan te stralen, wordt het droogproces aanzienlijk versneld. Afhankelijk van de productiesnelheid wordt de temperatuur afgeregeld. Gemiddeld is de temperatuur voor deze toepassing 400°C.

Voorbeeld 3: Ontsteken van houtpellets in palletkachels.

Afhankelijk van de productiesnelheid wordt de temperatuur afgeregeld. Gemiddeld is de temperatuur voor deze toepassing 650°C.

Voorbeeld 4:  Lijm activeren.

Door het verwarmen van lijm, wordt de lijm geactiveerd om snel te kunnen produceren op bijvoorbeeld een lamineer machine. Afhankelijk van de productiesnelheid wordt de temperatuur afgeregeld. Gemiddeld is de temperatuur voor deze toepassing 550°C.

Voorbeeld 5: Extruderen van trapleuningen en profielen d.m.v. een penheater.

Bij het extruderen van trapleuningen en profielen kan het voorkomen dat er bramen en rafels aan het profiel zitten. Door gericht met hetelucht aan te stralen verdwijnen de bramen en rafels vanzelf. Afhankelijk van de productiesnelheid wordt de temperatuur afgeregeld. Gemiddeld is de temperatuur voor deze toepassing 375°C.

Voorbeeld 6:  Sleeves voor petflessen en batterijen.

De sleeves worden rondom de fles aangebracht. In een tunnel voorzien van onze heteluchtblowers wordt met behulp van Process Heating de sleeve rondom de fles gekrompen. De fles kan ook een batterij van verschillende merken en dus verschillende sleeves. Afhankelijk van de productiesnelheid wordt de temperatuur afgeregeld. Gemiddeld is de temperatuur voor deze toepassing 300°C.

Hoe ziet een luchtverhitter eruit?

Vanwege de vele verschillende toepassingen van process heating, zijn de luchtverhitters verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Het apparaat voor luchtverhitting is verkrijgbaar vanaf de grootte van een dikke viltstift tot en met de grote van een schoenendoos.  De process heater krijgt lucht toegevoerd vanuit een lage of middeldruk lucht blower en verwarmt/verhit dit tot op de graad nauwkeurig. Vervolgens blaast hij de hete lucht door middel van een soort stofzuigermond weer uit.

De mini luchtverhitter XS wordt op een persluchtleiding aangesloten. Hierdoor kunnen we in machines en productiestraten, heel gericht hete lucht aanbrengen op de plaats waar het moet komen.

Herz luchtverhitters

Process heating moet zeer nauwkeurig gebeuren en daarom is een kwalitatief sterk product erg belangrijk om het industriële proces zo doelmatig en goed mogelijk te laten verlopen. Almond heeft daarom voornamelijk luchtverhitters van Herz in het assortiment, omdat deze voldoen aan de kwaliteitseisen voor process heaters. De industriële luchtverhitters van Herz worden overal ter wereld gebruikt om de industriële processen te verbeteren en te versnellen. Het toepassingsspectrum is breed.

 Aanvullende producten process heating

Naast luchtverhitters / blowers zijn er ook andere aanvullende producten verkrijgbaar die bij het proces van luchtverhitting gebruikt kunnen worden. Voorbeelden van deze producten zijn:

– Blaastoestellen

– Mondstukken

– Regelaars

Hulp bij aankoop van een luchtverhitter?

Als u vragen heeft over de mogelijkheden van process heating binnen uw sector, neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste toepassingen voor luchtverhitting binnen uw branche.