Spiegellasmachine

Spiegellasmachine: voor het samenvoegen van buizen

Wilt u kunststof buizen aan elkaar lassen, dan is een spiegellasapparaat wat u nodig heeft. Dit type lasmachine verwarmt de buizen zodanig, dat ze plastisch worden en zich kunnen samenvoegen tot één geheel.

Wat is een spiegellasapparaat precies?

Een spiegellasmachine – ook wel stuiklasmachine genoemd – dient dus voor het – in de lengte – verbinden van kunststof buizen. Dit is iets anders dan een stomplasmachine, die juist specifiek bedoeld is voor het lassen van kunststof platen.

Tecnodue TE serie lasspiegel met kist

Hoe gaat spiegellassen in zijn werk?

Hoe dat dan werkt, zo’n spiegellasapparaat? U klemt de twee kunststof buizen in de machine, waarna u er een speciale schaaf tussen plaatst. Die schaaf heeft als taak de buizen vlak te schaven en oneffenheden te corrigeren. Is dit gebeurd en zijn de buizen helemaal schoon en ontvet? Dan is het tijd om de schaaf ertussenuit te halen en hem te vervangen door een warme lasspiegel.

De lasspiegel – die u kunt vergelijken met een soort koekenpan, die aan beide kanten heet is – zorgt ervoor dat de buizen opgewarmd worden. Zijn de buizen zo warm dat ze plastisch zijn? Dan haalt u de lasspiegel ertussenuit en worden de buizen tegen elkaar aan geperst. De moleculen van beide buizen voegen zich samen, waardoor er één nieuw geheel ontstaat.

De voordelen van spiegellassen

Hebben we het over het aan elkaar vastmaken van kunststof buizen, dan is spiegellassen een effectieve en fijne manier. Niet alleen biedt het veel stevigheid, ook:

  • Heeft u geen extra hulp- of lasmiddelen nodig, zoals lijm of een lasdraad;
  • Komen er geen schadelijke dampen vrij, waardoor het dus milieuvriendelijk is.

PVC, PE, HDPE spiegellassen: welke kunststoffen zijn geschikt?

Of een bepaald soort kunststof geschikt is om te spiegellassen, dat hangt af van de thermoplasticiteit. Oftewel: in welke mate het kunststof in staat is plastisch te worden. De meeste kunststof buizen zijn hiertoe goed in staat. Bijvoorbeeld HDPE spiegellassen wordt veel gedaan, maar ook PVC, ABS en PVDF spiegellassen is een veelvoorkomend proces.

Bouwplaats

Koop het apparaat dat past bij uw werkzaamheden

Of u nu een spiegellasapparaat voor in de werkplaats zoekt, voor de infra óf dat u een installateur bent: Almond Techniek heeft een ruim assortiment en voor ieder wat wils. Hierdoor koopt u altijd hét spiegellasapparaat dat bij uw wensen en klus past. Daarbij fijn: al onze producten zijn van de hoogste kwaliteit en gaan jarenlang mee! Onderdeel kapot of toe aan vervanging? Bekijk dan de toebehoren voor spiegellasmachines.

Hulp bij uw keuze nodig?

Wilt u een spiegellasmachine kopen, maar zit u nog met vragen? Of krijgt u graag keuzehulp van een specialist? Neem gerust contact met ons op! Dankzij jarenlange ervaring én een rijke kennis van het vak, kunnen we u voorzien van al het advies dat u nodig heeft.

open-book-white

Een lasopleiding spiegellassen volgen?

Heeft u geen of weinig ervaring met het lassen van buizen? En kunt u niet wachten alle fijne kneepjes van dit vak te leren? Bij Almond Techniek kunt u ook terecht voor diverse lasopleidingen! Hierin ontdekt u wat lassen precies is, hoe u het doet én waarmee u rekening moet houden. Iets voor u? Ontdek hier ons cursusaanbod.