Vijverfolie lassen

Om water in een vijver te houden is het belangrijk dat de vijver waterdicht is. Dit gebeurt vaak met behulp van vijverfolie. Er zijn verschillende soorten vijverfolie, maar ze hebben vaak de overeenkomst dat het thermische kunststoffen zijn. Dit houdt dus in dat de vijverfolie gelast kan worden. Het lassen van vijverfolie is belangrijk om verschillende stukken vijverfolie aan elkaar te verbinden. In het artikel van vandaag wordt gekeken naar een aantal soorten vijverfolie en de mogelijkheid om de verschillende stukken vijverfolie waterdicht te maken door middel van kunststof lassen.

Soort vijver

Allereerst is het belangrijk om het soort vijver te bepalen. Hoe veel vijverfolie heeft u nodig? Hoe veel verschillende stukken moet u lassen? Welk materiaal vijverfolie gebruikt u? Na het beantwoorden van al deze vragen kunt u aan de slag met vijverfolie lassen.

Soorten vijverfolie

Voor het aanleggen van een vijver zijn verschillende soorten vijverfolie geschikt. Een opsomming van de verschillende soorten vijverfolie en de bijbehorende kenmerken is hieronder opgesteld.

EPDM folie

EPDM is een kunststof dat bekend staat om de hoge rekbaarheid en de kracht. Pas bij een rek van 400% zal het materiaal breken. Bovendien is het materiaal bestand tegen extreme temperaturen. EPDM is niet te lassen en wordt door fabrikanten op maat gemaakt.

PVC folie lassen

PVC folie wordt in de meeste vijvers gebruikt als vijverfolie. PVC kenmerkt zichzelf door een hoge mate van soepelheid en past zich daarom uitstekend aan tot de vorm van de vijver. PVC lassen kunt u zelf doen met behulp van een hetelucht föhn. Let er wel op dat PVC gevoelig is voor lage temperaturen. Ook kan PVC minder goed tegen UV straling. Dit zorgt er voor dat PVC folie vooral gebruikt wordt in de kleinere vijvers.

PE folie

Zowel LDPE als HDPE kan gebruikt worden als folie voor uw vijver. Waar LDPE een relatief lage dichtheid heeft, heeft HDPE een hoge dichtheid. Dit heeft ook gevolgen voor het lassen van beide kunststoffen. In vergelijking met PVC is PE sterker dan PVC. Bovendien is PE minder milieu belastend. Voor het lassen van PE folie heeft u een lasautomaat Proton nodig met een onder en bovenrol.

Zelf kunststof lassen

Wanneer u een vijver aan wilt leggen in uw tuin, dan kunt u een specialist vragen om de vijverfolie te lassen. Toch kunt u het ook zelf doen met behulp van bijvoorbeeld een hete lucht föhn. Mocht u vaker gaan kunststof lassen, dan kunt u ook kiezen voor een cursus kunststoflassen bij Almond. Hier leert u de technieken en de kenmerken van de verschillende soorten kunststof.

Verschillende lasklussen

Naast vijverfolie lassen, bent u bij Almond aan het juiste adres voor al uw andere kunststof las-klussen. Door middel van Process Heating is het bijvoorbeeld mogelijk om te lassen met hetelucht van wel 680 graden celcius.

Daarnaast zijn voor alle verschillende lasapparaten bij Almond.nl, onderdelen te vinden zodat u zelf uw apparaat weer op kunt lappen.