PVC folie lassen

PVC folie is geschikt om oppervlakken waterdicht mee te maken. PVC folie is vrij soepel, dit maakt het materiaal goed toepasbaar op oppervlakken met veel oneffenheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vijvers. Maar ook op daken is PVC dak bedekking / folie inmiddels niet meer weg te denken. In dit artikel nemen we het materiaal onder de loep en kijken we welke producten er geschikt zijn om PVC folie te lassen.

PVC lassen: betaalbaar en gemakkelijk te bewerken

PVC (poly vinyl chloride) is een thermoplast die in allerlei takken van de industrie gebruikt wordt. Niet alleen in de technische industrie speelt PVC een grote rol, omdat PVC in bijna iedere denkbare vorm te gieten is, wordt het ook gebruikt in speelgoed en andere gebruiksvoorwerpen. Door het feit dat PVC in steeds meer toepassingen wordt gebruikt, zijn er strenge normen voor gemaakt. Op die manier is PVC in vaste vorm veilig te gebruiken. Ondanks de strenge normen is PVC nog steeds een relatief goedkoop materiaal.

Naast de mogelijkheid om PVC in verschillende vormen te gieten, is het na ontwikkeling ook nog te bewerken. In vaste vorm is dit bijvoorbeeld mogelijk door het in de juiste vorm te zagen, of het materiaal te vlakken zodat het dunner gemaakt wordt. Ook is het materiaal te bewerken in een draaibank zodat er buizen en ringen van gemaakt kunnen worden. Doordat PVC een thermoplast is, kan het materiaal bovendien bewerkt worden door het te verwarmen. Zo kan het materiaal gebogen worden als het de juiste temperatuur heeft, maar kan men ook PVC folie lassen.

Lassen met PVC folie

PVC folie is een relatief dunne uitvoering van PVC, dit maakt het uitermate geschikt om oneffen oppervlakken mee te bedekken en waterdicht te maken. Daken en vijvers werden eerder al als voorbeeld aangedragen, maar ook andere toepassingen zijn denkbaar zoals een zwembad. PVC folie is in verschillende diktes verkrijgbaar. Voor een vijver is een dikte van 1 mm vaak al voldoende, maar voor andere toepassingen kan dit te dun zijn. Voor een zwembad wordt vaan een foliedikte van 1,5 mm gehanteerd. Deze folie is vaak ook gewapend en dat wil zeggen dat er een wapeningsdraad door de folie heenloopt. Dit zorgt ervoor dat de folie een sterke scheur- en trekvastheid heeft. Dit maakt het zeer geschikt voor het zwembad waar fanatiek in gezwommen wordt.

Zwembadfolie lassen

Het fijne van PVC folie lassen is dat vrijwel alles mogelijk is. Zo maakt het niet uit of het zwembad ovaal, rechthoekig of rond is, vrijwel alles is mogelijk met kunststoflassen. Zo is het ook mogelijk om een trap in het zwembad te plaatsen. PVC folie lassen wordt veel gebruikt voor zwembaden en vijvers. Vaak is een zwembad aangelegd met blauw folie, maar het is ook mogelijk om bij PVC folie lassen te kiezen voor andere kleuren. Zo zie je tegenwoordig dat er ook andere kleuren zoals grijs, zand of wit toegepast worden en soms ook gekozen wordt voor kleurencombinaties. Een foliebad heeft iedereen wel eens gezien en deze zijn allemaal verwerkt met kunststoflassen. Zo zie je dat PVC folie lassen erg sterk is en een las een ontzettend lange levensduur heeft.

Het grote voordeel van PVC folie lassen is dat u in staat wordt gesteld om de folie aan te brengen zonder plooien. Bovendien kunt u in veel gevallen de onverhoopte schade zelf herstellen door het PVC te lassen. Dit kan bijvoorbeeld met een van de kunststof lasapparaten van Almond Techniek. De lastemperatuur om PVC te lassen is 350 graden Celsius. Met een BAK Rion digitaal handlasapparaat kunt u deze temperatuur gemakkelijk instellen en handhaven. Op die manier kunt u het PVC op de juiste manier bewerken en een stevige las realiseren. Ook de apparaten van Leister kunnen u helpen bij het realiseren van een betrouwbare las met PVC folie of een ander materiaal op een goede manier kunststoflassen.