Heetgaslassen

Het lassen met gebruikmaking van heet gas, is al meer dan 70 jaar een veel gebruikte techniek in de kunststoflastechniek.

Heetgaslassen wordt ook wel gaslassen of draadlassen genoemd. In het allereerste begin werden de föhns verwarmd met waterstofgas, acethyleen of lichtgas. De lucht werd zo verwarmd tot een heet gas. Ook werd er in het allereerste begin gelast met verwarmd stikstofgas.

Bij welk soort klussen wordt het heetgaslassen het meest ingezet?

Heetgaslassen wordt ingezet bij het lassen van HD-PE platen en buizen. Voorbeelden van veel voorkomende projecten zijn hierbij: filters, vijvers, bakken, tanks, rioolbuizen, water- en gasleidingen.

Hoe werkt het precies?

Wanneer de juiste temperatuur en druk wordt bereikt in de kunststof, is het mogelijk de twee kunststofproducten aan elkaar te lassen. Er worden aan elkaar hechtende molecuulketens gevormd door verwarming van het materiaal. Tijdens het lassen moet de lasföhn een pendelende beweging maken en moet er druk worden uitgeoefend op het toevoeg, hierdoor gaan de molecuulketens een verbinding aan. Dit is enkel mogelijk bij 2 gelijksoortige kunststoffen. Bij twee verschillende soorten kunststof kunnen geen molecuulketens worden aangegaan en zal de las na enige druk van buitenaf, gelijk weer loslaten.

De juiste temperatuur

Het is zeer belangrijk dat tijdens de las de juiste temperatuur wordt bereikt. Wanneer de lasföhn verkeerd staat ingesteld en niet de juiste temperatuur wordt bereikt voor het te lassen type kunststof, dan zal de las bezwijken onder druk. Dit omdat er geen of minder molecuulketens zijn gevormd die de stevigheid geven aan de las. Ook wanneer er niet voldoende druk is uitgeoefend op het lasstaafje, zal de plaklas die dan ontstaat, niet de stevigheid hebben van een goede las en zal hij ook bezwijken onder druk. De lasfactor is 80% tot 90% van het materiaal bij een goede draadlas.

Hoe wordt de temperatuur bewaakt?

In tegenstelling tot bij veel buislasmachines, Is het bij heetgaslasmachines niet mogelijk om een rapport uit te lezen over de gemaakte las. Het enige wat wel achteraf kan worden bekeken is de temperatuur.

Temperatuur, druk en snelheid zorgen bij heetgaslassen voor een goede las. De temperatuur kan digitaal worden ingesteld op het lasapparaat en achteraf worden uitgelezen. Druk en snelheid, kan in dit geval niet worden uitgelezen en is een kwestie van de ervaring van de lasser. Als er niet hard genoeg wordt gedrukt door de lasser, kunnen de moleculen geen verbinding aangaan en zal de las onder druk bezwijken.

Welke materialen kunnen worden gelast?

Er kunnen verschillende materialen worden gelast met de hete lucht lastechniek:

– PVC

– PP

– PE

– ABS

– PC

– PMMA

– PA6

Voor uitgebreidere specificaties voor de te lassen materialen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Welke apparaten zijn er?

Almond Techniek heeft een aantal verschillende hete lucht lasföhns. Er zijn enkele analoge lasföhns verkrijgbaar, maar ook enkele digitale. Voorbeelden van hete luchtföhns uit ons assortiment zijn:

– BAK Rion

– BAK Weldon

– BAK Maron

Bekijk voor de specificaties op onze pagina met hete lucht lasföhns.

Een echte musthave onder de heetgaslasapparaten is de Herz Weldon. Dit lasapparaat is zeer gebruiksvriendelijk omdat het apparaat zeer licht van gewicht is. De temperatuur is digitaal instelbaar. En daarnaast blijft niet alleen het handvat koud maar ook het uiteinde van het lasapparaat blijft koud, in tegenstelling tot alle andere lasapparaten. Hierdoor zal je je handen niet verbranden als je een ander gedeelte dan het handvat aanraakt.

Cursus tot heetgaslasser

Wanneer u ook de techniek van het heetgaslassen, of hete lucht lassen, zou willen leren of verbeteren, kunt u bij Almond Techniek terecht voor een cursus. Heetgaslassen is niet veel moeilijker te leren dan TIG lassen of elektrodelassen, alleen de theorie is iets lastiger doordat er veel meer gebruik gemaakt wordt van onbekende begrippen. Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen over heetgaslassen of andere kunststoflastechnieken. Wij helpen u graag verder.