HDPE / PE pijpen door middel van kunststof lassen

Wat is PE en wat zijn de verschillen tussen HDPE en LDPE?

Polyetheen wordt over het algemeen toegepast in twee vormen: HDPE (hoge dichtheid polyetheen) en LDPE (lage dichtheid polyetheen).  Beide vormen polyetheen zijn thermische kunststoffen en daarmee zijn ze ook beide te lassen. Er zit echter wel een wezenlijk verschil tussen de twee soorten polyetheen. In onderstaande alinea’s lichten we kort wat meer toe over LDPE en HDPE.

Wat is PE?

Kunststof wordt sinds jaar en dag gebruikt voor veel uiteenlopende toepassingen. Hierbij wordt polyetheen (PE) veruit het meeste geproduceerd. Dit komt met name door de gunstige eigenschappen van polyetheen en de moeilijkheidsgraad om het te bewerken. Polyetheen is namelijk gemakkelijk te bewerken, maar wel bestendig tegen hoge temperaturen, slagvastheid en splintert bovendien niet. Daarmee is polyetheen betrekkelijk veilig.

Verschillende soorten polyetheen

Polyetheen wordt over het algemeen toegepast in twee vormen: HDPE (hoge dichtheid polyetheen) en LDPE (lage dichtheid polyetheen).  Beide vormen polyetheen zijn thermoplastische kunststoffen en daarmee zijn ze ook beide te lassen. Er zit echter wel een wezenlijk verschil tussen de twee soorten polyetheen. In onderstaande alinea’s lichten we kort wat meer toe over LDPE en HDPE.

Wat is LDPE?

LDPE wordt geproduceerd met hoge druk met behulp van een katalysator. De hoge druk zorgt ervoor dat de ketens van de moleculen sterk vertakt raken. Dit heeft als gevolg dat er een zachte kunststof ontstaat. Het flexibele LDPE is taai, sterk en soepel. LDPE wordt daarmee ook vaak toegepast bij het maken van verpakkingsmateriaal zoals folie en bij draagtassen van plastic. Door de sterk vertakte moleculen de lastemperatuur van LDPE iets lager dan van HDPE. Dit is ook de reden dat LDPE in principe alleen aan LDPE gelast kan worden en vice versa.

Wat is HDPE?

Waar LDPE met een hoge druk wordt geproduceerd, wordt HDPE met een lage druk geproduceerd. Daarmee blijven de moleculen zoveel mogelijk intact en daarmee houdt het ethyleen zijn hardheid. HDPE wordt door de klanten van Almond ook het meeste gelast. HDPE is plastisch (lasbaar) bij ongeveer 200 tot 220 graden Celsius. Met een kunststoflasapparaat kan deze temperatuur gemakkelijk behaald worden en daarmee is het goed te lassen.

Producten om polyethyleen te lassen

Bent u van plan om binnenkort polyethyleen te gaan lassen? Dan kunt u bij Almond de juiste producten vinden om te lassen. Gaat het om een groot vlak polyethyleen? Dan kunt u vaak het beste kiezen voor een lasextruder. Of u nu LDPE gaat lassen of HDPE, met alle kunststoflasautomaten kunt u de producten lassen. Wilt u meer weten over HDPE lassen? Neem dan gerust contact op!