HDPE vat lassen met Dohle lasextruder

Wat is PE en wat zijn de verschillen tussen HDPE, LDPE en LLDPE?

Polyetheen (PE) wordt over het algemeen toegepast in twee vormen: HDPE (hoge dichtheid polyetheen) en LDPE (lage dichtheid polyetheen).  Beide vormen polyetheen zijn thermoplastische kunststoffen en daarmee zijn ze ook beide te lassen met bijvoorbeeld hetelucht, heetgas, lasextruders en stomplasmachines/spiegellasmachines. Er zit echter wel een wezenlijk verschil tussen de twee soorten polyetheen. In onderstaande alinea’s lichten we kort wat meer toe over LDPE en HDPE.

Wat is PE?

Kunststof wordt sinds jaar en dag gebruikt voor veel uiteenlopende toepassingen. Hierbij wordt polyetheen (PE) veruit het meeste geproduceerd. Dit komt met name door de gunstige eigenschappen van polyetheen. Polyetheen is namelijk gemakkelijk te bewerken, en ook wel bestendig tegen hogere omgevingstemperaturen, slagvastheid en splintert bovendien niet. Polyetheen is ook voeding veilig en wordt heel veel toegepast voor a.s. drinkwater opslag en transport. Daarmee is polyetheen veilig.

Wat is LDPE?

LDPE wordt geproduceerd met hoge druk met behulp van een katalysator. De hoge druk zorgt ervoor dat de ketens van de moleculen sterk vertakt raken. Dit heeft als gevolg dat er een zachte kunststof ontstaat. Het flexibele LDPE is taai, sterk en soepel. LDPE wordt daarmee ook vaak toegepast als landbouwfolie, bij het maken van verpakkingsmateriaal zoals folie en bij draagtassen van plastic. Door de sterk vertakte moleculen de lastemperatuur van LDPE iets lager dan van HDPE. Dit is ook de reden dat LDPE in principe alleen aan LDPE gelast kan worden en vice versa.

Wat is LLDPE?

Lineair lage dichtheid polyethyleen (LLDPE) heeft een meer lineaire polymeerketen dan LDPE. Normaal LDPE heeft een kleine hoeveelheid lange zijketens aan de hoofdketen, wat de kristalliniteit reduceert en de flexibiliteit verhoogt ten opzichte van HDPE. In LLDPE wordt een andere strategie gebruikt om hetzelfde te bereiken: LLDPE heeft heel korte zijketens, maar een grotere hoeveelheid. Dit wordt bereikt door ethyleen te co-polymerizeren met een kleine fractie aan langere olefines zoals buteen, hexeen en/of octaan. Er wordt voor LLDPE een ander proces dan voor LDPE gebruikt, dat bij lage druk werkt en erg veel lijkt op het HDPE proces, wat een smallere molecuulgewichtsverdeling oplevert dan in LDPE. Hierdoor, en door het ontbreken van lange vertakkingen, vloeit LLDPE anders dan LDPE. LLDPE kan sterkere folies opleveren dan LDPE.

LLDPE wordt veel toegepast als folie, maar ook voor buizen, slangen en kabelmantels en geomembramen.

De klanten van Almond Techniek die heel veel LLDPE verwerken zijn de rotatiegieters. De rotatiegieters produceren met roto-moulding wel 90% LLDPE. Toepassingen zijn watertanks, brandstoftanks, kano’s, urinoir zuilen met geïntegreerde 1500 liter tank, boot fenders, Bij het productieproces is er ook geen afval. Deze LLDPE is een kunststof die zich ook goed laat recyclen.

Wat is HDPE?

Waar LDPE met een hoge druk wordt geproduceerd, wordt HDPE met een lage druk geproduceerd. Daarmee blijven de moleculen zoveel mogelijk intact en daarmee houdt het ethyleen zijn hardheid.

Toepassingen zijn alle producten gemaakt van HDPE platen en HDPE buizen. Met HDPE platen worden o.a. de volgende producten gemaakt.

Een paar voorbeelden zijn: zwembaden, chemicaliën baden, galvano baden, water tanks, brandstof tanks, skids, luchtwassers, silo’s, lekbakken, drinkbakken, bluswater tanks, koi karper vijvers, filter installaties, water beheersystemen zoals stuwen, vistrappen, water reiniging.

HDPE buizen worden veel toegepast voor drinkwaterleidingen, gasleidingen, regenwater leidingen, riool leidingen waterstofleidingen.

HDPE wordt door de klanten van Almond Techniek B.V. ook het meeste gelast. HDPE is plastisch (lasbaar) bij ongeveer 210 tot 220 graden Celsius. Met een kunststoflasapparaat van Almond Techniek kan deze temperatuur perfect ingesteld worden en daarmee is dan heel goed te lassen. Alvorens te lassen moet u altijd de materialen ontvetten en de oxide laag verwijderen. Alleen dan kunt u een 100% las maken. Als u niet ontvet en de oxidelaag niet verwijderd zal de las een sterkte van minder dan 30% hebben.

Lasmachines om polyethyleen te lassen

Bent u van plan om binnenkort polyethyleen te gaan lassen? Dan kunt u bij Almond Techniek de juiste producten vinden om te lassen. Gaat het om een groot vlak polyethyleen? Dan kunt u vaak het beste kiezen voor een lasextruder. Wij hebben voor LLDPE, LDPE en HDPE alle lasautomaten om uw producten te lassen. Wilt u meer weten over HDPE lassen? Neem dan contact met ons op!