Opleiding introductie lastechniek voor kunststoffen plaatlassen

Hete lucht föhn

Het lassen van kunststof wordt door professionals vaak uitgevoerd met een hete lucht föhn of een lasextruder. Een ander veelgebruikt woord voor hete lucht föhn is een heteluchtpistool. Waar een hete lucht föhn een goede oplossing is voor kleine lassen of voor een las op een lastig te bereiken plek, is een lasextruder een goede oplossing wanneer er grotere lassen aangebracht moeten worden. In dit artikel nemen we een aantal hetelucht föhns onder de loep zodat u een weloverwogen keuze kunt maken wanneer u een hete lucht föhn (of welding pen) gaat kopen.

Kunststof lassen met hetelucht föhn

Een kunststoflas föhn of welding pen is een zeer geschikt hulpmiddel wanneer u kleine lassen aan wilt brengen of een kunststof las wilt maken die zich op een moeilijk bereikbare plek vindt. De hete lucht föhn is namelijk eenvoudig te gebruiken en zeer handzaam. Het lassen van kunststof met een hetelucht föhn of ookwel heteluchtpistool genoemd, kan op grofweg twee manieren:

1. Hechtlassen

2. Draadlassen

Bij hechtlassen worden twee delen kunststof aan elkaar gelast zonder dat daar een kunststoflasdraad voor nodig is. De beide delen kunststof worden verwarmd met een hete lucht föhn tot de temperatuur waarop de uiteinden van het kunststof aan elkaar versmolten kunnen worden. Bij deze manier van lassen wordt optimaal gebruik gemaakt van de thermoplastische eigenschappen van kunststof. Vooral bij reparaties van kunststof is deze manier van lassen geschikt. Bij het aanbrengen van een las voor nieuwe stukken kunststof is een draadlas vaak beter omdat deze meer stevigheid biedt.

Draadlassen biedt dus een stevigere las. Bij het lassen met een draad is een geschikt mondstuk nodig en een hete lucht föhn. Met dit mondstuk kan het lasdraad de temperatuur bereiken op welke het gaat smelten en de las aan kan brengen. Door de lasdraad te verwarmen op de plek waar het op wordt aangebracht, smelt de toplaag van het kunststof ook waardoor het één geheel zal worden. De hete lucht föhn zal hiermee een zeer sterke las realiseren.

Verschillende hete lucht föhns

Bij Almond Techniek vindt u een breed aanbod aan hetelucht föhns / heteluchtpistolen. In een eerder artikel werd al aandacht besteed aan de BAK Weldon föhn. Deze hete lucht föhn is zeer gebruiksvriendelijk en veilig. Alleen de eerste centimeter van het apparaat wordt warm en daarmee is het knap lastig om de handen te verbranden. Andere hetelucht föhns zijn de BAK Rion en de Leister Triac. De laatste twee föhns zijn wat zwaarder dan de BAK Weldon föhn, maar bieden ook de mogelijkheid om een zeer sterke las aan te brengen.

Naast de hierboven genoemde hetelucht föhns heeft Almond een breed aanbod andere föhns. Deze föhns verschillen met name op het gebied van vermogen en de weergave van de temperatuur. Zo zijn de hete lucht föhns soms uitgerust met een digitale weergave van de temperatuur. Hierdoor kunt u de temperatuur van de föhn zeer nauwkeurig bepalen.

Hete lucht föhn kopen

Bij Almond Techniek kunt u eenvoudig een hetelucht föhn kopen. De verschillende specificaties van de welding pens worden genoemd zodat u de details kunt vergelijken. Mocht u er niet uitkomen op basis van de informatie die binnen de webwinkel geboden worden, dan kunnen we u persoonlijk verder helpen. Neem hiertoe telefonisch contact op of stuur een e-mail naar Almond Techniek. Wilt u leren kunststof lassen of leren werken met een heteluchtpistool? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een cursus kunststof lassen bij Almond.